De paradijsvogels

Blijspel in vier bedrijven van Gaston Martens.

SPEELDATA: 9 – 14 – 15 – 21 – 22 OKTOBER 1983

Het is honderd jaar geleden dat Gaston Martens geboren werd. Voor Vlaanderen en voor het Vlaamse volk mag deze verjaardag niet ongemerkt voorbijgaan. Daarom, als hulde aan één van onze grootste Vlaamse toneelauteurs spelen wij zijn successtuk “Paradijsvogels”. Ik heb Gaston Martens gekend, de laatste jaren van zijn leven. Hij was toen lid van de Oost-Vlaamse schrijvers en samen met o.a. Filip De Pillecijn, Piet Schepens, Jan D’Haese en anderen hebben wij veel uurtjes samen doorgebracht, altijd maar pratend over toneel en literatuur. Hij was een zeer hoogstaand mens, een aristocraat die toch zeer fijn de ziel van het volk begreep. Lang heeft hij ook moeten wachten op de erkenning waarop hij als kunstenaar recht had. Het is pas, als zijn Paradijsvogels in Parijs gespeeld waren dat de doorbraak ook in Vlaanderen gebeurde. Het is soms net of de Vlaamse toneelmensen beschaamd zijn hun eigen gelaat te tonen. Ik geloof niet dat er nog veel steden of gemeenten in Vlaanderen zijn waar Paradijsvogels nog niet gespeeld werd en de uitzendingen op de TV hebben de populariteit van het stuk nog verhoogd. Maar toch moet men Paradijsvogels “in de zaal” zien, “in het theater”. Daarom brengen wij dit stuk als een soort geschenk van Gaston Martens en van Kattenheye aan ons dankbaar en uitstekend publiek van Laarne. De montage van ons stuk hebben wij moedwillig sober gehouden, omdat wij graag willen dat de toeschouwers van de heerlijke teksten en van het intense spel van acteurs zouden kunnen genieten. en genieten zullen zij, zoals duizenden anderen ,zoveel jaar lang, zoveel generaties lang. Paradijsvogels wordt zeker een mijlpaal in de geschiedenis van Kattenheye die geschreven wordt met een volledige inzet van acteurs en technici, van bestuur tot eenvoudigste lid. Wij hopen maar dat onze opvoeringen U bevallen mogen en wensen U een gezellige en … tot weerziens in februari.

Rolverdeling

Rietje Rans – Ignace De Baerdemaeker
Tilde – Maria Maes
Veerke – Marc Van Damme
Bolle Verbuyck – Dirk De Wilde
Flavie – Joanna Praet
Goeleke – Hilde Rogge
Manse Lappers – Viviane Drieghe
De koster – Dennis Eelbode
De Veldwachter – Emiel Claus
Alva – Geert Van Damme
De Belleman – Maria Maes
Mentie – Adolf Covent
Wies – Daniel De Mits
Sint Pieter – Frank Dalving
Oude Dandy – Wim Baetens
O.L. Heer – Lievens Edwin
O.L. Vrouw – Kristina Paeleman
De Brugemeester – Gust Van De Velde
Neger – Ronny De Vos
Meter – Kristina Paeleman
De vader van Bolle – Billy Woodall
Engel Michaël – Hilde Rogge
Suzanne – Diane Van De Velde
Actrice en Engel Gabriël – Martine Van Damme
Kinderen, engeltjes – Elke Byn, Valery Goossens, Christophe en Dominique Valcke, Carolien en Tom Woodall, Filip De Mits

Decor

Emiel De Brouwer
Karel De Graeve
André De Rocker
Gunter Baeten
Marie Baetens
Norbert De Graeve
Linda Van De Putte
Georgine Poelman

Toneelmeesters

Julien De Rocker
Ann Thibau

Plaats een reactie